Ce poți face într-un weekend în Oradea?

România este extrem de ofertantă în privința destinațiilor turistice, astfel, în planurile tale de vacanță merită incluse frumoasele orașe ale tarii. Poți începe cu Oradea, orașul care, în perioada interbelică, era supranumit “micul Paris de pe Crișul Repede”.
Orașul Oradea este un mix între cultura occidentală și cea românească, beneficiind de puternice influențe din partea Imperiului Austro-Ungar. Acest lucru este vizibil și astăzi, orașul Oradea fiind foarte asemănător cu Cluj-Napoca sau Timișoara, Brașov, însă destul de diferit de orașele din sudul sau estul țârii.
În prezent, Oradea este numită și capitala Art Nouveau a României datorită numărului mare de construcții ce aparțin acestui stil. Orașul impresionează prin frumusețea arhitectonică, deținând cele mai multe clădiri în stil Secession din România, dar concentrează și o mulțime de restaurante, pub-uri și ceainării, astfel încât să-ți mențină active curiozitatea și voia bună.
Așadar, dacă îți planifici un City Break în Oradea, iată ce activități și obiective merită să ai în vedere:
1. Cetatea din Oradea
Trebuie neapărat vizitată dacă ajungi într-o călătorie în orașul Oradea. Faimoasa construcție este de o frumusețe neasemuită și are atâtea povești să îți spună, așadar nu ai niciun motiv să o ocolești.
Reintrodusă în circuitul turistic, fiind recondiționată cu bani europeni, a devenit un monument grandios, de o amploare uimitoare, care te face să vrei să te întorci în Evul Mediu pentru a-i putea admira frumusețea.
Programul de funcționare a muzeului din interiorul cetății îl găsești aici: www.oradeaheritage.ro
2. Aquaparkul Nymphaea
Aquapark-ul Nymphaea are o suprafață de 7 hectare, se afla pe locul fostului ștrand al municipiului Oradea și a costat 88,3 milioane de lei (dintre care 32,3 milioane lei provin de la Uniunea Europeană, finanțarea fiind nerambursabila). Nymphaea este deschis pe toată durata anului. În intervalul mai-septembrie funcționează atât partea interioară cât și cea exterioară, iar în perioada octombrie-aprilie, doar partea de interior, dotată cu opt bazine, patru tobogane, o zonă de saune, baie turcească, loc de joacă pentru copii, zona de relaxare, spații pentru masaj, restaurant și bar.
Despre tarife și alte detalii te invităm pe site-ul oficial al Aquaparkului: aquapark-nymphaea.ro
3. Explorează frumusețile Oradiei arhitecturale
Arhitectura orașului îmbină cu succes elemente din vremuri de mult apuse cu cele moderne, dând naștere unui mozaic plăcut la vedere. Construcțiile din Oradea care nu trebuie să îți scape sunt:
Palatul Ulmann, Casa Vago, Palatul Moskovits II, Palatul Deutsch, Palatul Fuchsl, Markovits Mathezer, Palatul Moskovits I, Palatul Apollo, Palatul Stern, Hotelul Astoria, Casa Darvas La Roche, Palatul Vulturul Negru, Palatul Stern, Palatul Sonnefeld şi Casa Adorjan deoarece aceste construcții sunt cele mai reprezentative clădiri ce aparțin stilului Art Nouveau.
Pe lângă acestea, n-ar trebui să ocolești nici Complexul Baroc format din Palatul Baroc, Bazilica Romano-Catolică și Şirul Canonicilor, Biserica cu Luna – singura biserica din Europa cu un mecanism ce arată fazele lunii și Sinagogă Zion.
4. Biserica cu Lună
Un alt obiectiv arhitectural și religios de neratat îl reprezintă Biserica cu Luna, unică în Europa grație mecanismului din turla bisericii, care pune în mișcare o sferă de forma lunii. Mecanismul globului sta în legătură cu mecanismul orologiului, tot la 28 de zile, globul face o rotire în jurul axei sale, indicând fazele lunii.
Din acest considerent, locașul a primit numele de “Biserică cu Lună”. Pe roata ancoră a orologiului se poate citi și astăzi, scris în limba germană numele constructorului: „Georg Rueppert în Grosswardein, 1793”.Aşadar, nu uita aparatul foto, căci Oradea deține un potențial fotografic desăvârșit!
5. Piața Unirii și Palatul Vulturul Negru
Sunt două obiective din categoria ”de neratat”, aflate unul lângă celălalt. Piața Unirii este principalul spaţiu public al orașului și unul dintre cele mai moderne în România.
În Piața Unirii sunt îmbinate numeroase stiluri arhitecturale, concretizate în monumente deosebite, precum: Palatul Vulturul Negru, Palatul Primăriei Oradea, Casa Kovacs, Palatul Moskovits Adolf și fii, Catedrala Greco-Catolica “Sfântul Ierarh Nicolae”. Clădirile sunt lucrate cu simț de răspundere și bun gust, fiind înconjurate de verdeață, parcări, piste pentru biciclete, dând impresia unui oraș pentru oameni.
6. Calea Republicii
Este o stradă pietonală unde orădenii, dar și turiștii se retrag pentru o pauză binemeritată, după câteva ore de bântuit pe străzile orașului. La parterul clădirilor de pe această pietonală, poți găsi o mulțime de terase, aflate la parterul clădirilor istorice, unde vei putea lua prânzul, cina sau să bei doar o simplă cafea într-un stil Vienez.
7. Experiență culinară
Când vine vorba de mâncare, nu trebuie să te temi vreodată că o să rămâi flămând în orașul Oradea. Cu restaurante de tot felul la orice colț, orașul se poziționează în topul celor mai fascinante orașe din punct de vedere gastronomic. Poți încerca o porție de sărmăluțe ca la mama acasă, un gulaș unguresc nemaipomenit sau alte preparate culese din toate colțurile lumii. Dacă vrei o masă mai consistentă, optează pentru restaurantele Allegria, Cyrano ori VIA29.
Așadar, dacă decizi să adaugi Oradea pe lista orașelor de explorat din expediția ta prin România, sperăm că vei folosi acest ghid virtual ca punct de reper și nu uita că te așteptăm la Hotel Lyra, pentru ați spori confortul de cazare și ați îmbunătăți experiența de călătorie. Lasă-ţi grijile acasă și împachetează în bagaj doar optimism, bună dispoziție și spiritul de aventură. Rezervări și informații aici: www.hotel-lyra.ro
Photos by Valcan Vasile & Cosmin Iovan from Pixabay
Mai multe destinații turistice în Oradea: www.oradeainimagini.ro