Palatul Vulturul Negru, o capodoperă secession

Apr 4, 2018

Cel mai important monument în stil secession din Oradea este desigur Palatul Vulturul Negru situat în Piața Unirii. Pe locul acestei clădiri, construită după planurile arhitecților Jakab Dezső și Komor Marcell în anii 1907-1908, s-a aflat Hanul Arborele Verde. Palatul Vulturul Negru a fost dotat cu cea mai mare sală din oraș, fiind utilizată în diferite scopuri (sală de cinematograf, sală de spectacole, sală de concerte).

Mai multe destinații turistice în Oradea: www.oradeainimagini.ro

Interiorul palatului este ornamentat în stil secession, caracterizat printr-o abundență de elemente interioare (plafoane, bolți, ferestre, uși, lambriuri, balustrade, pereți, coloane, sticlă sablată sau vitralii) caracteristice în primul deceniu al veacului nostru, ca expresie a unei sensibilități arhitecturale și concepții artistice.

Palatul Vulturul Negru este dotat cu un pasaj interior acoperit cu sticlă, element care-l singularizează în contextual arhitecturii secession din țară noastră și totodată atrage atenția turiștilor. Palatul are forma literei “Y” cu trei intrări dominate de câte un vultur, emblema edificiului. Porțiunea de pasaj cu intrare dinspre Strada; Vasile Alecsandri și Strada; Independenței, are forma unui cioc de vultur.

Pe fațadă principală a clădirii care este așezată spre Piața Unirii se pot observa caracteristicile stilului secession și frumosul turn cu ceas. De remarcat motivele ornamentele insolite (florale și zoomorfe), combinate cu alte stiluri de factură baroca sau rococo, deci un amestec de elemente care fac din Palatul Vulturul Negru un monument arhitectural deosebit și unic, expresie a gândirii artistice de la începutul secolului XX, preocupată de descoperirea formelor originale și inedite de exprimare.
Este cel mai mare și mai reprezentativ ansamblu arhitectural în stil secession din Transilvania.