Palatul Vulturul Negru, o capodopera secession

Noi 16, 2015

Cel mai important monument in stil secession din Oradea este desigur Palatul Vulturul Negru situat in Piata Unirii. Pe locul acestei cladiri, construita dupa planurile arhitectilor Jakab Dezső si Komor Marcell in anii 1907-1908, s-a aflat Hanul Arborele Verde. Palatul Vulturul Negru a fost dotat cu cea mai mare sala din oras, fiind utilizata in diferite scopuri (sală de cinematograf, spectacole, concerte).

Interiorul palatului este ornamentat in stil secession, caracterizat printr-o abundenta de elemente interioare (plafoane, bolţi, ferestre, uşi, lambriuri, balustrade, pereţi, coloane, sticlă sablată sau vitraliice) caracteristice in primul deceniu al veacului nostru, ca expresie a unei sensibilitati arhitecturale si conceptii artistice.

Palatul Vulturul Negru este dotat cu un pasaj interior acoperit cu sticla, element care-l singularizeaza in contextual arhitecturii secession din tara noastra si totodata atrage atentia turistilor. Palatul are forma literei “Y” cu trei intrari dominate de cate un vultur, emblema edificiului. Portiunea de pasaj cu intrare dinspre strada V.Alecsandri si stranda Independentei are forma unui cioc de vultur.

Pe fatada principala a cladirii care este asezata spre Piata Unirii se pot observa caracteristicile stilului secession si frumosul turn cu ceas. De remarcat motivele ornamentele insolite (florale si zoomorfe), combinate cu alte stiluri de factura baroca sau rococo, deci un amestec de elemente care fac din Palatul Vulturul Negru un monument arhitectural deosebit si unic, expresie a gandirii artistice de la inceputul secolului XX, preocupata de descoperirea formelor originale si inedite de exprimare.
Este cel mai mare si mai reprezentativ ansamblu architectural în stil secession din Transilvania.