Podul intelectualilor, o fantoma din trecut

Iun 6, 2018

Podul Intelectualilor este unul dintre cele mai frumoase și circulate poduri pietonale din România. De pe podul Intelectualilor ai o priveliște minunată în direcția de curgere a Crișului Repede, asupra Primăriei Oradea, a Bisericii Sf. Ladislau și a Podului Sf .Ladislau, istoria acestor clădiri reflectându-se în apele Crișului uneori limpezi, alteori tulburi.

Denumirea de Podul Intelectualilor a primit-o la începutul anilor 1990, când intelectualii acelor vremuri, treceau zilnic podul peste Criș pentru a ajunge la redacțiile bihorene cunoscute din acea vreme. Pașii intelectualilor se îndreptau spre redacția Cotidianului Crișana cel mai vechi ziar din Oradea, spre redacția săptămânalului Gazeta de Vest precum și redacția revistei Familia, care este o instituție culturală înființată de Iosif Vulcan, la Budapesta, în 1865, având drept program răspândirea culturii române în Transilvania și cultivarea limbii și a conștiinței naționale.

Dar podul Intelectualilor are o istorie de peste 150 de ani, povestea acestei pasarele începe prin anii 1850, atunci Podul Intelectualilor era un pod din lemn, care la ambele capete avea o căsuță, iar persoanele care doreau să treacă Crișul Repede erau nevoite să plătească o para.
În anul 1910 pasarela de lemn a fost înlocuită cu un pod metalic, dar care la începutul anului 1974 s-a deteriorat în urma unor inundații. Atunci s-a luat decizia construirii actualei pasarele.

În urma inundațiilor din 1974 construcția din fier s-a deteriorat, s-a făcut o expertiză iar specialiștii au decis că este mai util să se construiască un pod nou decât să se investească în refacerea celui vechi. Așa s-a construit actualul pod iubit de intelectuali.
Din vechiul pod s-a păstrat balustrada de metal, fiind un element care amintește de vechea construcție. Dar puțini știu că un alt element din vechiul pod este vizibil și azi în apele Crișului și anume fragmente din vechiul pilon care susținea podul.

Acest minunat pod orădean cu o istorie de peste 150 ani, se află într-o zonă verde și liniștită a orașului și îi oferă călătorului posibilitatea de a admira peisaje urbane deosebite, putând admira clădiri vechi, pline de istorie și frumosul Criș, bătrânul râu în care se oglindește Oradea.

Mai multe destinații turistice în Oradea:  www.oradeainimagini.ro