Cetatea Oradea monument UNESCO

Iul 7, 2019

Oradea este o comoara ascunsă ce așteaptă să fie descoperită. Vrei să o descoperi și tu? Orașul Oradea impresionează prin frumusețea sa și prin numărul mare de obiective turistice. Suferind numeroase lucrări de reabilitare și reconstrucție, atât centrul vechi al orașului cât și cetatea din Oradea au ajuns în ultimii 3 ani să fie unul dintre cele mai căutate orașe turistice din Transilvania. Una dintre cele mai mari atracții ale orașului, faimoasa Cetate din Oradea, este de o frumusețe neasemuită și are atâtea povesti să îți spună… așa că n-ai niciun motiv să o ocolești.

Cetatea Oradea, cea mai bine păstrată cetate în stil renascentist italian din Europa Centrală are o formă pentagonala, cu bastioane la colțuri și un șanț cu apă, în stil renascentist italian. Nu a avut însă de la început această formă. Ea a fost construită de regele Ungariei Ladislau I în secolul XI, la vremea respectivă fiind o fortificație cu palisadă și val de pământ. Turnurile din colțuri și cel de la poarta erau din lemn și, asemeni multor fortificații, găzduia în interior o mănăstire ce purta hramul Sfintei Fecioare Maria.

Rolul cetății era în primul rând de apărare a orașului, iar incendiile și invaziile prin care a trecut la mijlocul secolului XI au dovedit eficacitatea; în anul 1245 însă, cetatea a intrat într-un proces de reconstrucție, căpătând o formă circulară – cu toate acestea, aproape o jumătate de secol mai târziu a fost din nou distrusă de Roland Borşa, un voievod al Transilvaniei.

Forma actuală – pentagonală, cu bastioane în colțuri și șanț cu apă – a căpătat-o după ce a “intrat pe mâna” unor arhitecți italieni, care au renovat-o între anii 1570 – 1618 apelând la forța de muncă a țăranilor iobagi. Atât de bine a fost consolidată, încât cetatea Oradea a devenit în scurt timp un important centru cultural și religios din țară, iar astăzi se spune că este cea mai bine păstrată cetate renascentistă din Europa Centrală. Până în 1660 cetatea a trecut prin câteva asedii, cărora le-a rezistat cu succes. În 1660 însă, turcii au reușit să o cucerească, după ce au reușit să golească apa din șanțul de apărare și au aruncat în aer două bastioane. Ulterior, turcii au înființat paşalâcul de Oradea, care conducea cinci comitate: Bihor, Zărand, Crasna, Solnocul de Mijloc și Solnocul din Lăuntru.

Aceeași strategie (de golire a șanțului cu apă) au aplicat-o însă și austriecii în 1692, cucerind la rândul lor cetatea. În următorii trei ani, cetatea Oradea a fost reconstruită – după planurile baronului militar Ernst von Borgsdorf și cu finanțare de la Vatican (60.000 de florini). Curuţii au încercat și ei să o asedieze între 1703 și 1710, însă fără succes. Dar marele incendiu din 1836, care a afectat întregul oraș, a ajuns și la cetate, arzând mare parte din ea. În 1883, cetatea Oradea a fost reparată din nou și transformată în școală de jandarmi. A funcționat așa până în 1947, când aripa de nord a devenit lagăr de tranzit. După 1975, cetatea a început să se degradeze, ca urmare a transformării ei în depozit, însă în anul 2010 a intrat într-un amplu proces de restaurare.

Astăzi Cetatea Oradea a fost reintrodusa în circuitul turistic, fiind recondiționată cu bani europeni și a devenit un monument grandios, de o amploare uimitoare, care te face să vrei să te întorci în Evul Mediu pentru a-i putea admira frumusețea. Palatul Princiar este cel ce ne introduce în istoria orașului Oradea prin cele 4 corpuri de clădire: A-B, C, D și E. n prezent, Corpurile A și B adăpostesc în totalitate Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural unde sunt amenajate o serie de expoziții permanente: Istoria fotografiei orădene; „Biserici în palat – cercetări arheologice în Palatul Princiar”; Expoziția Episcopiei Greco-Catolice de Oradea – File de istorie; Expoziția Bisericii Reformate Oradea; Expoziția Episcopiei Romano-Catolice de Oradea și expoziții temporare.

Te invităm să descoperi și tu Cetatea din Oradea declarată monument UNESCO, cea mai bine păstrată cetate în stil renascentist din Europa Centrală, într-un oraș magic plin de carisma, personalitate și un farmec aparte. Cu siguranță vei descoperi povesti deosebite și vei pleca mult mai bogat de pe aceste tărâmuri pline de istorie, cultura și artă.
Te-am convins să mergi în Oradea pentru a-i vizita frumusețile naturale, culturale și istorice ale orașului? Intră pe acest link pentru a afla totul despre Cetate www.oradeaheritage.ro și aici www.hotel-lyra.ro pentru a te caza în locul cel mai potrivit.

Photos by Valcan Vasile & Cosmin Iovan from Pixabay
Mai multe destinații turistice în Oradea: 
www.oradeainimagini.ro