Crișul Repede, martorul începuturilor și dezvoltării Oradei

Feb 2, 2018

Crișul Repede, acest fotogenic element orădean, martor multimilenar al meleagurilor noastre, oglindește orașul în apele sale uneori limpezi, alteori tulburi ca și frământata istorie a orașului Oradea care și-a derulat secvențele pe malurile lui.
Oradea a fost fondată și dezvoltată ca oraș pe cursul Crișului Repede într-o zonă deluroasă aflată în prelungirea Munților Apuseni. Crișul este martorul începuturilor și dezvoltării orașului Oradea de-a lungul secolelor, aici turistul va întâlni și ceva din sinuozitatea Crișurilor și influența vecinătății munților și liniștea odihnitoare a întinderilor domoale ale șesurilor regiunii.

Crișul Repede reprezintă obrazul zbârcit al orașului vechi, dar și proaspetele fețe policrome ale prezentului și ale viitorului.
Sadoveanu amintea undeva: Acest râu nu-I profanat nici de fabrici, nici de guri de canaluri. Își păstrează oglinda din munte și orădenii aruncă de pe ferestre undița în unda lui. Ici e restaurantul și “cafana”, iar jos îs păstrăvii”. Chiar dacă această idilică imagine s-a schimbat în ultimele decenii, Crișul Repede își păstrează pitorescul ce contribuie la nota de originalitate a orașului Oradea.

Bătrânul râu se mândrește acum cu imaginea prezentului și zburdă mândru ca un coridor verde, prin centrul orașului, pe lângă vechile clădiri Art Nouveau.

Mai multe destinații turistice în Oradea: www.oradeainimagini.ro